
Tandarts, Tandheelkunde behandelingen
Periodieke controle
Preventie
Mondhygiëne
Kindertandheelkunde
Mondzorg ouderen
Angstbehandelingen
Kroon
Brug
Vulling
Facings
Wortelkanaalbehandeling
Extracties, tanden en/of kiezen trekken
Tanden bleken
Mondbeschermers
Anti-knarsplaat
Tips en raad van de tandarts!
Wij adviseren om uw kind vanaf zo klein mogelijk mee te nemen tijdens uw controles. Zo raakt u kind vertrouwd ‘met naar de tandarts gaan’. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het raadzaam om te komen voor halfjaarlijkse controles. Wij zullen dan spelenderwijs (zoals tanden tellen) de controle uitvoeren.
Ja! Ook problematiek in het melkgebit heeft invloed op het blijvende gebit. Wanneer er gaatjes in de melk tanden/kiezen komen zegt dat iets over de lifestyle van een kind, de verzorging en de eet en drinkgewoonten op een dag. Maar ook over de bacteriën die zich in de mond nestelen. Deze trend zet zich door in het blijvende gebit als je niet op tijd in grijpt. Als er door problematiek vroegtijdig een melktand verloren gaat heeft dat invloed op de doorbraak van het blijvende gebit. Heb je nog meer vragen of wil je meer duidelijkheid maak dan een afspraak bij de tandarts samen met je kind (voor je kind) voor instructie, informatie en voorlichting. Deze afspraak voor je kind (<18) wordt vergoed uit de basisverzekering.
“Zorg ervoor dat het gebit van je kind minimaal één keer per dag goed gepoetst wordt, door jou. Tandplak – bacteriën en voedselresten – is binnen 24 uur nog niet erg schadelijk. Voor kinderen tot 2 jaar volstaat één keer per dag poetsen, maar vanaf 2 jaar moet je op twee keer per dag overgaan. Het is namelijk erg belangrijk om twee keer per dag gefluorideerde tandpasta aan te brengen. Fluoride maakt het tandglazuur harder. Poets bij kinderen van 2 tot 5 jaar bij elke poetsbeurt na. Tot z’n 10e moet je een kind vooral ‘s avonds goed napoetsen. Controleer bij oudere kinderen het poetsgedrag regelmatig. Elke avondpoetsbeurt duurt zo’n twee minuten.”
“Gebruik een zachte tandenborstelkop. Een harde beschadigt het tandvlees. Het idee dat je hard moet schrobben is achterhaald: je moet bewust poetsen. Vervang de tandenborstel als de haren niet meer mooi rechtop staan. Een borstel gaat circa drie maanden mee. Gebruik voor je kind een tandenborstel die hij of zij het prettigst vindt en waar ze het best mee overweg kunnen.”
“Het belangrijkste is dat er fluoride in zit. Tandpasta hoeft niet duur te zijn. Gebruik voor kleine kinderen (tot 5 jaar) peutertandpasta, daar zit minder fluoride in. Heb je een keer geen peutertandpasta, doe dan een erwtje tandpasta voor volwassenen op de borstel.”
Nee, dat is niet normaal, wel komt het heel veel voor. Bloedend tandvlees wil zeggen dat uw tandvlees ontstoken is, gezond tandvlees bloedt niet. Bespreek dit probleem met uw tandarts.
Als één of meerdere tanden in zeer slechte staat verkeren, kan het plaatsen van een kunstmatige kroon een goede keuze zijn. Wanneer een tand of kies ernstig is beschadigd door tandbederf of een grote oude restauratie heeft, wordt het plaatsen van een kroon geadviseerd. Ook wordt er in de meeste gevallen geadviseerd om een kroon te vervaardigen nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Hierdoor wordt de kans op onherstelbare fracturen van de tanden of kiezen gereduceerd.. Een kroon is een kapje van keramiek of metaal dat aan een omslepen tand of kies wordt vast gecementeerd. De kroon zorgt ervoor dat de sterkte en duurzaamheid van de tand of kies wordt verbeterd. Daarnaast kan een kroon ook een esthetisch voordeel geven.
De behandeliang voor een kroon verloopt in een aantal stappen. Eerst wordt een deel van de tand of kies omslepen zodat er genoeg ruimte ontstaat om de kroon te maken. Dit gebeurt vaak onder plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt zodat later in het tand technisch laboratorium de kroon of brug vervaardigd kan worden. Ook wordt er een beetregistratie gemaakt, dit is nodig om de relatie tussen de boven en onderkaak te bepalen. Daarnaast wordt samen met u een geschikte kleur bepaald voor een zo goed mogelijk esthetisch resultaat. Tijdens het vervaardigen van de kroon in het tand technisch laboratorium, zult u een tijdelijke voorziening op de omslepen tand of kies krijgen.
Tegenwoordig zijn er diverse methoden en producten om uw tanden witter te maken, deze worden kort besproken:
Withening tandpasta
De Whitening tandpasta’s die op de markt zijn hebben weinig effect op de kleur van de tanden. De tandpasta’s polijsten de tanden en voorkomen zo dat er aanslag vormt op de tanden, zodat de tanden witter lijken. Echter, er zijn geen aantoonbare effecten.
Tanden bleken met bleekstrips
Paint on gel en bleekstrips bevatten waterstofperoxide veelal in de vorm van carbamide peroxide. Zij hebben een matig effect, simpelweg omdat ze te kort de tijd krijgen om op de tanden in te werken. Daarnaast kunnen ze vaak niet netjes worden aangebracht, waardoor de strips schade kunnen aanbrengen aan het tandvlees.
Powerbleaching
Met Powerbleaching zijn uw tanden stralend wit in 60 minuten. Dit gebeurt met een waterstofperoxide houdende gel die verwarmd wordt of middels een halogeen lamp of laser belicht wordt. Het resultaat is er heel snel, de gevoeligheid aan tanden en kiezen ook en ook het resultaat blijft niet lang. Na 1,5 jaar is 74% helaas weer terug op zijn oude kleur.
Tanden bleken met waterstofperoxide
De beste en meest veilige manier om tanden te bleken is het gebruik van waterstofperoxide in lagere concentraties gedurende langere tijd. Het dringt dieper in de tanden door, het resultaat blijft langer aan en er zijn veel minder gevoeligheidsklachten. Bij deze vorm van bleken wordt een afdruk van de tanden gemaakt en de technieker maakt een goed passende mal over de tanden van een dun zacht plastic. Deze mal krijgt u mee naar huis en u kunt gedurende een aantal uren een bleekgel aanbrengen specfiek op de tanden en kiezen. Meestal is een week elke nacht bleken voldoende, maar de specifieke duur wordt met uw tandarts besproken. Bij deze veel vriendelijker methode heeft na 3 jaar 62% nog steeds de nieuwe kleur en na 7 jaar nog 35% van de patienten.
Let op! Zijn er lekkende vullingen, blootliggende tandhalzen, kronen of veel witte vullingen, dan is het verstandig om u eerst goed te laten informeren over de gevolgen van bleken.
Omdat de verstandskiezen zo ver achterin de mond liggen en ook nogal eens scheef- of niet goed doorkomen, is het erg lastig om ze netjes schoon te houden. Hierdoor kunnen er makkelijk diverse problemen ontstaan:
- Gaatjes
Doordat de verstandskies moeilijk schoon te houden is, kan er plaque ophoping plaatsvinden. Door deze bacteriën kunnen er gaatjes ontstaan. Aangezien de verstandskies ver achterin de mond ligt, kan het zijn dat het gaatje niet gevuld kan worden door de tandarts.
- Ernstige ontsteking van het tandvlees
Door de plaqueophoping kunnen er niet alleen gaatjes ontstaan, maar ook tandvleesontsteking. Als de kiezen maar half doorkomen, kan er een stukje tandvlees losjes overheen blijven zitten. Zo’n plekje vormt dan een bron van infecties, want er blijven gemakkelijk voedselrestjes onder hangen. Deze ontsteking kan zich ook verder uitbreiden in de kaak, met als gevolg een dik gezicht.
Daarnaast kan een verstandskies niet alleen zelf problemen hebben, maar kan het ook problemen veroorzaken aan de naastgelegen kiezen.
Gelukkig hoeft een verstandskies niet altijd getrokken te worden. Wanneer een verstandskies mooi doorkomt en gemakkelijk te onderhouden is, kan men ze rustig laten zitten. Vergeet niet dat verstandskiezen op die manier ook een goede functie kunnen hebben.
Verwijdering van de verstandskiezen is nodig, indien er een ‘directe noodzaak’ tot verwijdering bestaat. Dat is dus nodig als een of meer van de bovengenoemde problemen zich voordoen en de verstandskies dus echt narigheid geeft. In de overige gevallen is er echter vaak sprake van preventieve extractie. Per individu zal er worden besloten wat het beste advies is wat betreft een verstandskies.

Tandprotheticus, prothetische behandelingen
Consult, controle
Volledig kunstgebit
Volledig kunstgebit op implantaten
Gedeeltelijk kunstharsplaatje
Frames
Alle soorten reparaties en aanpassingen aan een bestaande kunstgebit
Mondholte en Kunstgebit reinigingsadvies
Tips en raad van de tandprotheticus!
Een gezonde mond bevordert de kwaliteit van leven want een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid en algemeen welbevinden.
Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben zoals:
- Ontstekingen
- Ondergewicht door het niet goed kunnen en willen eten
- Pijn
- Smaakstoornissen
- Slechte adem en mondgeur stress
- Sociaal isolemen
Het is dus belangrijk om de mond goed te verzorgen ook als u een kunstgebit heeft!
Ja, ook als u geen eigen tanden meer heeft, is het belangrijk dat u een keer per jaar uw kunstgebit en mondholte laat controleren. Soms zijn er afwijkingen in de mond zonder dat u het merkt.
Bij het dragen van een prothese kan na verloop van tijd het kaakbot zodanig zijn geslonken dat de pasvorm van het kunstgebit is verstoord.
Het dragen van een kunstgebit tijdens het slapen versnelt het slinkproces van kaakbot. De mond heeft rust nodig. Zonder de prothese is er sprake van een betere doorbloeding.
In water is er meer kans op groei van schadelijke bacteriën, deze gaan dus dood als het kunstgebit droog bewaard wordt.
Vaak wordt de pijn veroorzaakt door een kunstgebit dat te ruim zit. De te lange randen veroorzaken op bepaalde plekken pijn.
Net als tanden en kiezen, moet ook een kunstgebit goed worden verzorgd. Bij het niet regelmatig schoon maken van het gebit, blijven er voedselresten achter. Zowel óp uw kunstgebit als eronder. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale prothese borstel en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik geen tandpasta en geen bruistabletten; deze kunnen te veel schuren. Reinig uw gebitsprothese dagelijks met een beschikbaar reinigingsmiddel (vloeibare zeep). Houdt behalve uw kunstgebit ook uw mondholte schoon. U kunt uw tandvlees en tong met een zachte tandenborstel poetsen. Gebruik daarvoor een gewone tandpasta. Bewaar uw kunstgebit s’nachts droog in een kunstgebitten bakje.

Mondhygiëniste
Verwijderen van plaque en tandsteen
Voorlichting en instructie ten behoeve van de mondgezondheid
Parodontale behandelingen uitvoeren
(pockets reinigen, paro-status maken, diagnosticeren en prognose bepalen)
Diagnostiseren van mondaandoeningen
Advies bij mondproblemen zoals; droge mond, aften, slechte adem, etc…
Sealants leggen
(onder rubberdam indien mogelijk)
Werken met ultrasoon en polijsten
Polijsten van vullingen
Afdrukken maken
Aanbrengen van fluoride
Tips en raad van de mondhygiëniste!
- het tandvlees bloedt bij het poetsen
- tanden of kiezen gaan los staan
- het tandvlees is rood en gezwollen en sluit niet meer strak om de tanden of kiezen
- het tandvlees trekt zich terug
- er regelmatig gaatjes ontstaan
- er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat
- er een vieze smaak of slechte adem aanwezig is
- mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
Er bestaan verschillende poetsmethoden. Als u met een handtandenborstel poetst dan wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek onder een hoek van 45 graden op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Poets altijd met een ZACHTE borstel en poets 2 minuten. Het best is een vaste poetsvolgorde aan te houden.
Wanneer u met een elektrische borstel poetst: Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. Oefen weinig druk uit. Zodra de borstel contact maakt met het tandoppervlak reinigt de borstel al. Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies. De borstel maakt zelf de poetsbeweging. Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van uw tanden en kiezen
Om de tandplak tussen uw tanden en kiezen te verwijderen, kunt u verschillende hulpmiddelen gebruiken, te weten flossdraad, tandenstokers of ragers. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk instrument voor u het meest geschikt is. Het verschilt per persoon week hulpmiddel het beste is.
Gebruik eenmaal per dag (altijd voor het slapen gaan) flossdraad als de tussenruimte zeer smal is. Bij grotere tussenruimten kunt u beter tandenstokers gebruiken. Is de tussenruimte te groot voor een tandenstoker? Gebruik dan ragers.
De ruimtes tussen de tanden en kiezen moet elke dag gereinigd worden. Het is een aanvulling op tandenpoetsen omdat een tandenborstel (handmatig of elektrisch) niet tussen de tanden of kiezen komt.
Ja het is belangrijk dat er elke dag tussen de tanden in wordt schoongemaakt voor een goede mondhygiëne. Met alleen poetsen kom je niet bij de ruimtes tussen de tanden in . Daar blijven de bacteriën dus gewoon zitten en kunnen je tandvlees irriteren waardoor deze gaat ontsteken .Wil je je tandvlees gezond houden dan moet je minimaal 1x per dag poetsen en ook minimaal 1x per dag tussen de tanden in reinigen.
Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.
Tandsteen is te hard om zelf te verwijderen. Laat daarom altijd uw gebit regelmatig controleren en reinigen, door een tandarts en mondhygiënist.
Ontstoken tand of tandvlees
Vaak is een ontstoken tand of ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De ontstekingsbacteriën produceren een onaangename zwavelgeur. Als u de tandplak op en tussen uw tanden en kiezen niet goed verwijdert, heeft u niet alleen een grotere kans op het krijgen van gaatjes, maar raakt ook uw tandvlees ontstoken. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak, waardoor uw tandvlees steeds meer ontstoken kan raken. De bacteriën tussen uw tanden en kiezen kunnen ook een nare zwavelgeur veroorzaken.
Oplossing:
Met een wortelkanaalbehandeling kan de tandarts de ontsteking in de tand of kies verhelpen. Ontstoken tandvlees kunt u voorkomen als u tweemaal twee minuten per dag met fluoride tandpasta uw tanden poetst. Reinig daarnaast eenmaal per dag de ruimten tussen uw tanden en kiezen met ragers, flossdraad of tandenstokers. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om een goede poetsinstructie. Het kan zijn dat er ook een uitgebreide gebitsreiniging nodig is door de tandarts of mondhygiënist.
Bacteriën achter op de tong
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren.
Oplossing:
Reinig uw tong dagelijks met een tong reiniger. Schraap het tongbeslag in ongeveer vijf keer van uw tong af. Schraap over de hele breedte van de tong, dus in het midden en aan de linker- en rechterkant van de tong. Hoe verder u achter op uw tong komt, hoe meer u kunt weghalen. Reinig uw tong twee keer per dag, het liefst ’s ochtends en ’s avonds. Onderzoek toont aan dat het reinigen van de tong met een tong reiniger effectiever is dan met een tandenborstel.
Gevoelige tanden/tandhalzen ontstaan door het zakken/ terug trekken van tandvlees. Dit terug trekken kan ontstaan door te hard poetsen, waardoor het beschadigd raakt. Of omdat het tandvlees ontstoken is. Als het tandvlees terug trekt dan komt er een deel van de tand/kies bloot te liggen die niet beschermd is door glazuur. Het bestaat uit dentine/tandbeen.
In dit dentine zitten hele kleine kanaaltjes (die je niet met het oog kan zien) die naar de zenuw lopen. De zenuw zelf ligt dus niet bloot, maar de prikkels van buitenaf (zoals kou, zuur of zoet) zijn sneller bij de zenuw en geeft een onaangenaam gevoel.
Het beste is een advies te vragen aan uw tandarts of mondhygiënist voor een gepaste oplossing. Er zijn tandpasta’s die helpen tegen gevoelige tanden zoals; Sensodyne en Elmex sensitive. Gebruikt zeker geen schurende tandpasta’s (zoals whitening tandpasta’s) of tandpasta’s zonder fluoride.
Op een juiste manier poetsen
Aangezien blootliggende tandhalzen en -wortels niet beschermd zijn door glazuur, is verzorging ervan extra belangrijk. Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid te minimaliseren. Blijf dus, ook bij pijn, poetsen. Als u poetst met tandpasta, brengt u een beschermend laagje op de tanden aan. Hierdoor kunnen prikkels minder makkelijk de zenuwen in de tand of kies bereiken. Gevolg? Minder pijn! Maar zure vloeistoffen spoelen dit laagje gemakkelijk weg. Dan komt de pijn dus weer terug. Soms kan spoelen met een fluoride spoelmiddel ook helpen. Overleg dit met uw tandarts of mondhygiënist.
Voedingspatroon veranderen
Om de gevoeligheid te beperken, kan het belangrijk zijn dat u uw voedingspatroon verandert. Drinkt u bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank (zuur) of eet u veel citrusfruit? Dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. De ingangen van de kanaaltjes worden breder. Hierdoor gaan de prikkels makkelijk door het tandbeen heen. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor u het makkelijk wegpoetst. Als u uw voedingspatroon niet verandert, kan de gevoeligheid niet behandeld worden en steeds erger worden.
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen, het eten of het schoonmaken met bijvoorbeeld tandenstokers.
Als uw tandvlees al lange tijd ontstoken is, kan deze ontsteking overgaan op uw kaakbot. Dit noemen we parodontitis. De bacteriën zorgen ervoor dat uw kaakbot wordt afgebroken. Doordat uw kaakbot verminderd, kunnen uw tanden en kiezen los gaan staan. Soms kan dit erfelijk zijn, maar vaak heeft het ook met tandsteen en het schoonhouden van uw gebit te maken.
Indien u aanvullend verzekerd bent voor tandheelkunde, wordt de behandeling door de mondhygiënst in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed (tot een bepaald bedrag per jaar). Exacte informatie hierover kunt u nalezen in uw polisvoorwaarden of navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.

Famed declaraties
Voor de meeste behandelingen ontvangt u een factuur via Famed.
Bij alle prothetische behandelingen ontvangt u een factuur direct van ons of van de verzekeraar.
Voor meer informatie raadpleeg notavanfamed.nl